Na słodkie śniadanko proponuję tym razem zdrowe razowe keksiki z dynią i dużą ilością bakalii. Przygotowuje się je szybko, jeszcze szybciej piecze. Wzorowałam się na przepisie muffinek razowych z Kwestii Smaku. Dzięki dyni keksiki są wilgotne. Najlepsze na ciepło w połączeniu z zimnym koktajlem bananowym z cappuccino.
Keksiki razowe z dynią i bakaliami
Składniki na 9 keksików:
1/2 szklanki bakalii (rodzynek, posiekanych daktyli i suszonych śliwek)
1/2 szklanki posiekanych migdałów
1/2 szklanki bakalii (rodzynek, posiekanych daktyli i suszonych śliwek)
1/2 szklanki posiekanych migdałów
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
2 jajka
3/4 szklanki drobno startej surowej dyni
1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
2 jajka
3/4 szklanki drobno startej surowej dyni
1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/2 szklanki płynnego miodu
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Bakalie zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut, następnie odsączyć na sitku.
Do miski wsypać mąkę, wymieszać z brązowym cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wbić jajka, dodać dynię, oliwę i miód, delikatnie wymieszać łyżką, na koniec dodając odsączone bakalie i migdały.
Formę na keksiki wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić do 2/3 wysokości.
Piec przez około 20 minut do suchego patyczka.
Koktajl bananowo-kawowy
Składniki:
1 szklanka mleka
3 łyżeczki kawy cappucino
1 dojrzały banan
3 łyżki syropu karmelowego
Mleko i banan powinny być schłodzone. Składniki blendujemy i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz