sobota, 15 października 2011

Eintopf kapuściany z mięsem mielonym

Eintopf to z niemieckiego potrawa jednogarnkowa. Najczęściej prosta w przygotowaniu, z mięsem, więc sycąca. Mój Eintopf kapuściany powstał w ramach eksperymentu kulinarnego. Smakuje genialnie! Zwłaszcza w połączeniu ze zdrową kaszą gryczaną. Nie rezygnujcie z niej. Cieszy mnie każdy smaczny przepis, gdzie mogę ją wykorzystać. Mąż wniebowzięty, mimo kaszy :) Serdecznie polecamy!
Eintopf kapuściany z mięsem mielonym
Składniki:
500 g mielonej łopatki
pół główki małej białej kapusty
1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej
1 mały koncentrat pomidorowy
500 ml wody
3 łyżki oleju
sól, pieprz
4 łyżki bułki tartej
1 cebula
1 jajko
majeranek
2 ząbki czosnku
papryka słodka i ostra w proszku

Mięso mielone mieszamy z bułką tartą i jajkiem. W garnku z grubym dnem podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się podsmaży dodajemy kaszę gryczaną, posztakowaną kapustę, całość mieszamy  i podsmażamy kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką i zalewamy wodą. Wszystko razem dusimy pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Gulasz będzie gotowy, gdy kapusta zmięknie, ale powinna zostać w miarę jędrna w przeciwieństwie np. do bigosu. Smacznego!

1 komentarz: