sobota, 8 października 2011

Razowe placuszki dyniowe

Z przepisu mojej mamy zrobiłam palcuszki dyniowe, które są delikatne jak omleciki. Doskonale smakują w połączeniu żurawiny lub konfitury z aronii. To kolejny sposób na wykorzystanie dyni.

Razowe placuszki dyniowe                   Składniki na 15 placuszków:
2 szklanki drobno startej dyni
2 jajka
szczypta soli
łyżka cukru
łyżeczka esencji cytrynowej
szczypta kardamonu
łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki razowo-pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki oliwy
olej do smażenia



Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek dodać dynię, esencję, kardamon i wymieszać. Następnie delikatnie połączyć z białkami. Dodać przesianą mąkę razowo-pszenną, ziemniaczaną oraz sodę, 2 łyżki oliwy i delikatnie połączyć. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju  z obu stron na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz