czwartek, 14 czerwca 2012

Murzynek z suchego chleba


Ekonomiczne ciasto z suchego chleba, którego miałam nadmiar. Bardzo smaczne. Przypomina w smaku murzynka. Najlepsze jeszcze gorące.
Przepis znalazłam TU, jednak zmodyfikowałam go dodając więcej mleka i orzechy. Dzięki temu ciasto wyszło wilgotne i smaczniejsze.


Murzynek z suchego chleba
Składniki na tortownicę ø 20 cm:
250g czerstwego chleba
2 szklanki gorącego mleka
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki masła
4 łyżki gorzkiego kakao
łyżeczka esencji waniliowej
2 garście posiekanych ulubionych orzechów

 
Chleb pokruszyć, zalać gorącym mlekiem i mieszając, przygniatać widelcem, aby cały chleb nasiąknął. Trwa to dość długo. Zmiksować blenderem. W oddzielnej misce zmiksować ze sobą jajka, cukier, masło, kakao i wanilię. Na koniec dodać papkę chlebową, wciąż miksując. Dodać orzechy i wymieszać. Dół tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

4 komentarze:

  1. Rewelka! Jesli kiedys zostanie mi troche chleba (tutejszy nie schnie, tylko plesnieje, niestety, ale kto wie, moze kiedys trafie taki, ktory schnie), zrobie to ciasto, bo wyglada oblednie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie mam już problemu z pelśniejącym chlebem, od kiedy kupuję w małej lokalnej piekarni. Wybór tam malutki. Wszystko, co upieką, rozchodzi się do południa. Później już można kupić tylko ichne suchary i bułkę tartą. I jako jedni z nielicznych podają skład pieczywa na firmowych opakowaniach. Same dobre składniki. Żadnej ściemy i normalne ceny. Kocham ich za to!

      Usuń
  2. Murzynek jest pyszny! Dziękuję za przepis. Zrobiłam go z kawałka chleba i całej bagietki, dodajac trochę mąki, rodzynek i orzechów włoakich, polałam polewą czekoladową. Polecam!

    OdpowiedzUsuń