czwartek, 14 czerwca 2012

Ryż cynamonowo-jabłkowy na mleku


Zgadnijcie, co dziś było na obiadek? :)
Maja zajada już niemowlęce smakołyki. Pomaga sobie intensywnie rączkami, aby nic nie wyleciało. A za kaszką aż piszczy. Pije już też z kubeczka, prawie nie rozlewając na boki. I to z normalnego kubeczka! A nie tam jakiegoś z dzióbkiem! Takiego mam mądrego 5-cio miesięcznego niemowlaczka :)
Dumna mama.



A dla mamy na podwieczorek był ryż na mleku.  Zamiast jabłek - błonnik jabłkowy. Wy możecie użyć tartych jabłek lub przecieru jabłkowego, będzie smaczniej i także zdrowo.


Ryż cynamonowo-jabłkowy na mleku
Składniki na 2 porcje:
2 szkl mleka
1 szkl ryżu krótkiego
szczypta cynamonu
łyżka cukru trzcinowego
pół łyżeczki błonnika jabłkowego w proszku, a jeszcze lepiej 1 tarte jabłko 


Do rondelka z mlekiem wlewamy mleko i wsypujemy wszystkie składniki. Zagotowujemy na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając. Gotujemy do momentu, aż ryż napęcznieje, wchłonie mleko i będzie miękki. Trzeba uważać, aby nie przypalić!

4 komentarze:

  1. Widać, że Majuni smakowało :)

    A taki ryż to ja też bardzo lubię.

    Pozdrawiam

    Ada

    OdpowiedzUsuń
  2. Co słodsze? Buzia umorusana czy zawartość talerza? Niektórym takie skłonności jedzenia całą buzią zostają na całe życie.
    Ja też lubię ryż pod taką postacią. Pychota.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby nie pozostały na zawsze! Codzienne pranie jest dla mnie nie do przyjęcia :)

      Usuń