piątek, 6 lipca 2012

Ciasto serowe z brzoskwiniami


A na deser... ciasto! W try miga! Cienki drożdżowy spód, lekka serowa masa i świeże brzoskwinie.
Użyłam gotowego spodu drożdżowego do kupienia w marketach spożywczych. Szukajcie w lodówkach obok ciasta francuskiego. Wyglądają bardzo podobnie.


Ciasto serowe z brzoskwiniami
1 opakowanie gotowego ciasta drożdżowego
60 dag sera 3-krotnie mielonego
4 brzoskwinie
4 jajka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru pudru
2 łyżki masła
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, budyniem, masłem, mąką, solą i proszkiem. Dodawać po łyżce sera i dalej ucierać. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Ciasto drożdżowe wyłożyć na formie. Najlepiej wyłożyć nim także brzegi, wtedy masa serowa nam się nie rozleje. Ponakłuwać widelcem. Nałożyć równomiernie masę serową. Poukładać na górze kawałki brzoskwiń. Piekłam 20 minut z termoobiegiem i dolną grzałką.

2 komentarze:

  1. w try miga też pewnie się je zjada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Ale u mnie to tak każde ciacho :)

      Usuń