czwartek, 26 lipca 2012

Ciasteczka orzechowe



Zakupiłam słoik masła orzechowego, którego w sumie nie lubię. Ale mocno orzechowe i maślane ciasteczka to mogę podjadać cały dzień. Więc wykorzystałam masło i powstały mięciutkie ciastka
z cukrową posypką.


Ciasteczka orzechowe
Składniki na 2 blachy ciastek:
200 g masła orzechowego
100 g miękkiego masła
100 ml oleju
1/2 szkl cukru
1/4 szkl mąki żytniej
1/4 szkl mąki krupczatki
1 1/2 łyżeczki sody
2 jajka
3 łyżki mleka

Posypka: 1/4 szkl cukru, 1/4 szkl mielonych migdałów

Masło orzechowe i zwykłe utrzyj razem z cukrem. Dodawaj stopniowo jaja i mleko. Do mąk wsyp sodę, wymieszaj i dodaj do masy maślanej. Dokładnie wymieszaj. Wstaw na chwilę do zamrażalnika lub lodówki, aby masa stężała. Cukier i mielone migdały wymieszaj w miseczce. Z ciasta formuj kulki i obtaczaj w cukrze z migdałami. Układaj na blaszce i lekko spłaszczaj. Piecz w 200 stopniach C, aż ciastka zaczną się rumienić, ok. 10 minut. Wystudź.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz