sobota, 8 października 2011

Wariacje na temat sałatki tradycyjnej

Bardzo udane smakowo połączenie składników sałatki tradycyjnej z ryżem i marynowanymi grzybkami. Wyrazista w smaku, kwaskowata, dobra na kolację lub przyjęcia z jakimś mocnym aperitiffem. Sałatki z majonezem nie prezentują się rewelacyjnie, ale Polacy i tak je uwielbiają. Zamiast ryżu można użyć oczywiście tradycyjnie ziemniaków.


Składniki:
torebka ugotowanego brązowego ryżu
2 ugotowane marchewki
2 ugotowane mini selery lub ćwierć dużego
1 mały por (białą i zielona część)
mała puszka groszku
100 g grzybków marynowanych (np. maslaków, opieniek, podgrzybków)
1 duży ogórek konserwowy
2 łyżeczki musztardy
8 łyżeczek jogurtu naturalnego
4 łyżeczki majonezu
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, cukier

Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę, mieszamy z odsączonym groszkiem i ryżem. Łączymy z jogurtem, majonezem, musztardą. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, solą i odrobiną cukru. Smacznego!

1 komentarz: