sobota, 21 lipca 2012

Fish pie


Przepyszna zapiekanka rybna po brytyjsku. Niemało kaloryczna i pracochłonna, ale nie dajcie się zniechęcić. Raz na jakiś czas, warto się poświęcić. Ze świeżą sałatą, czy surówką będzie stanowić pełnowartościowy obiad. Na podstawie przepisu z Poezji Smaku.


Fish pie
1 kg filetów z białej ryby (jeśli mamy mrożoną rybę, należy ją wcześniej rozmrozić)
3 i 1/2 szklanki mleka
8 ziemniaków
1 cukinia
3 jajka ugotowane na twardo
2 liście laurowe
4-5 goździków
6 łyżek masła
4 łyżki mąki
pęczek szczypiorku
gałka muszkatołowa
3 garście tartego sera
sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wstawiamy też 3 jajka do ugotowania na twardo. W tym samym czasie posolone filety układamy w garnku i zalewamy 3 szklankami mleka. Do mleka dodajemy liście laurowe oraz goździki. Gotujemy do miękkości ryby przez ok. 10 minut. Rybę wyławiamy, natomiast nie wylewamy mleka – pozbywamy się tylko goździków i liści. Rybę układamy na dnie żaroodpornego naczynia, wysmarowanego tłuszczem. Układamy na niej plasterki cukini. Ugotowane jajka siekamy i posypujemy nimi cukinię. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem. Podczas rozgniatania dodajemy 2 łyżki masła oraz stopniowo dolewamy pół szklanki mleka. Na końcu puree solimy, pieprzymy i przyprawiamy gałką. Do garnka wrzucamy 4 łyżki masła i 4 łyżki mąki na beszamel. Smażymy, ciągle mieszając, aż zaczną skwierczeć. Dolewamy po trochu mleka z gotowania ryby – masa zacznie szybko gęstnieć. Musimy ją ciągle mieszać i dolewać mleka. Na końcu dodajemy garść żółtego sera, solimy i pieprzmy, oraz przyprawiamy gałką muszkatałową. Beszamelem zalewamy rybę. Na wierzchu układamy puree tak, aby przykryć całą zapiekankę. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 200ºC (lub w 180 z termoobiegiem) przez ok. 30 minut.

2 komentarze:

  1. Zapowiada się na prawdę przepysznie :) Od dawna się do niej zbieram ale pracochłonność mnie odstraszała troszkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jest pracochłonna. O wiele szybciej rybkę się smaży. Ale dla miłej odmiany warto!

      Usuń