piątek, 6 lipca 2012

Pikantne oberżyny zapiekane z indykiem i pęczakiem


W końcu na nowym. Wracam do gry. Rządzę w o niebo lepszej kuchni od poprzedniej. Tylko okapu jeszcze brak, ale za to jest zmywarka, więc nie mam oporów przed przygotowywaniem takich obiadów jak dziś. Sporo trzeba pobrudzić naczyń i poświęcić czasu temu daniu, ale warto!


Pikantne bakłażany zapiekane z indykiem i pęczakiem
Składniki na 2 osoby:
2 oberżyny
0,5 kg filetu z indyka
1 szklanka pęczaku
4 łyżki oleju
sól, pieprz
po pół łyżeczki czerwonej słodkiej i ostrej papryki
szczypta kminu rzymskiego
pół łyżeczki garam masala

Pęczak gotujemy we wrzącej wodzie w proporcji 1:3. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż wchłonie całą wodę. Uważamy by nie przypalić.
Oberżyny kroimy wzdłuż na połowy. Wydrążamy środek łyżeczką. Nacieramy solą (miąższ także) i odstawiamy na sito.
Indyka myjemy. Kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanych 2 łyżkach oleju. Doprawiamy pieprzem, papryką, kminem i garam masala. Dodajemy opłukany pod bierzącą wodą i pokrojony drobno miąższ oberżyny. Podsmażamy do miękkości. Dodajemy pęczak. Solimy całość do smaku.
Wydrążone oberżyny opłukujemy pod bierzącą wodą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nasmarowanym 2 łyżkami oleju. Nadziewamy kaszą z mięsem. Zapiekamy 30 minut w 190 stopniach C. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wspaniały blog, dołączam do obserwowanych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie mi miło! Do Ciebie też lubię zaglądać :)

      Usuń