sobota, 12 marca 2016

Kurczak kung pao


Kuchnia chińska słynie z szybkości przygotowania, ale także z różnorodności składników i łączenia smaków. Jeśli tylko będziecie mieć pod ręką kilka typowych chińskich przypraw, zachęcam do wypróbowania przepisu.


Składniki:
160 g orzechów nerkowca
1 cała pierś kurczaka, pokrojona w paseczki
1 żółta papryka
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2 łyżki octu ryżowego
4 łyżki sosu z przyprawą mirin
4 łyżki oleju do woka
suszony szczypiorek, 1 łyżka
150 g makaronu Chow Mein, ugotowanego
puszka warzyw do woka (kiełki, marchewka, bambus)

Na rozgrzany wok wlewamy 2 łyżki oleju, Dodajemy czosnek i smażymy krótko do uwolnienia się aromatu. Czosnek odkładamy na wyższe partie woka. Do woka wrzucamy kurczaka i paprykę. Smażymy do zrumienienia kurczaka.Dodajemy ocet ryżowy i sos z Mirin. Dodajemy olej 2 łyżki, orzechy i szczypiorek. Wkładamy makaron i całość mieszamy do połączenia smaków. Danie podajemy natychmiast posypane szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. To są moje klimaty. Już czuję aromat i ślinka mi cieknie:)

    OdpowiedzUsuń