środa, 11 stycznia 2012

Wytrawne muffinki

Coś smacznego i niebanalnego na kolację dla niespodziewanych gości, albo niecodzienne śniadanie. Do muffinek możecie dodać to, co znajdziecie w lodówce. Dobrze smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym. U nas towarzyszyła im gotowana biała kiełbasa
z chrzanem.
Muffinki piekłam w formie z papilotkami. Można wykorzystać także kokilki. Wtedy czas pieczenia zwiększy się do ok 30 min.



Wytrawne muffinki
Składniki (na 12 sztuk):
garść oliwek pokrojonych w plasterki
38 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
10 dag tartego żółtego sera
po pół łyżeczki oregano i tymianku
2 jajka
250 ml mleka
12,5 dag roztopionego masła
mała posiekana cebula
pół papryki pokrojonej w kosteczkę
10 dag szynki pokrojonej w malutką kosteczkę

W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i ser, zrobić dołek. Wlać jajka roztrzepane widelcem z mlekiem oraz masło. Wymieszać trzepaczką balonową, ciasto powinno mieć grudki. Dodać cebulę, oliwki, paprykę, szynkę i zamieszać. Piec ok. 25 minut w temperaturze 210 stopni.

1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam takich muffinów, ale z chęcią przepis wypróbuje w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń