niedziela, 18 grudnia 2011

Ciasteczka migdałowe z kaszy manny

Zauroczyły mnie pewnego razu ciasteczka migdałowe, które znalazłam na tym blogu. Wyglądały jak śnieżne kule. Wprost idealne na Święta. Ja jednak jako czekoholiczka oblałam je mlecznym cudem cukierniczym. Przepis cytuję za autorką z małymi zmianami.


Ciasteczka migdałowe z kaszy manny
Składniki na ok 30 ciasteczek:
120 g mąki pszennej
120 g kaszy manny
50 g mielonych migdałów
50 g cukru
100 g Kasi lub miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki esencji waniliowej
czekolada mleczna
cukrowe śnieżki

Mąkę, kaszę, cukier i migdały połączyć. Do suchych składników dodać jajko wymieszane z esencjią i masło (margarynę). Zagnieść ciasto, owinąć je folią i wstawić na ok 30 minut do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Nie wyrosną zbytnio i można je ułożyć w miarę blisko siebie. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut. Ciasteczka nie powinny być mocno zrumienione, a wręcz powinny pozostać jasne. Przestudzone ciastka maczać w roztopionej w kąpieli wodnej mlecznej czekoladzie i ozdobić cukrowymi śnieżkami.

3 komentarze:

  1. uwielbiam takie ciasteczka, widać, że nie da się idealnie odmierzyć żeby kulki były idealne :) I wtedy są takie swojskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie się da, dla chcącego nic trudnego :) ale ja to jestem w gorącej wodzie kąpana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ile tej wodki?

    OdpowiedzUsuń