Kto nie lubi ziemniaków? Zwłaszcza pieczonych? Ja uwielbiam pyry pod każdą postacią. Proponuję zrobić łatwe ziemniaki, które mogą stanowić kolację, przekąskę na imprezie albo dodatek do obiadu. Przepis na te ziemniaczki wypatrzyłam u Pyzy.
Ziemniaki z serowo-pomidorowym farszem
Składniki dla 2 osób na małą kolację:
5 sporych ziemniaków
100 g tartego żółtego sera
łyżka sosu sojowego
sól
małe pudełeczko sosu pomidorowego (ja zostawiam sobie często dobrze doprawione sosy z pizzerii), zamiennie mogą być 4 łyżki ketchupu zmieszane ze startym ząbkiem czosnku, bazylią, oregano, pieprzem, szczyptą cukru
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach 20 minut w osolonej wodzie. Gdy wystygną przekrawamy na płaskie połowy, wydrążamy widelcem środek, zostawiając 0,5 cm brzegi i układamy na blaszce. Miąższ rozgniatamy widelcem, mieszamy z serem, sosem sojowym i pomidorowym. Wypełniamy farszem ziemniaki i zapiekamy do 30 minut w temp. 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz