czwartek, 8 grudnia 2011

Zupa krem dyniowo-marchewkowy


Ponieważ zbliżają się Święta, musiałam zwolnić zamrażarkę z nadmiaru dyni. Nie do końca miałam ochotę na zupę dyniową, dlatego postanowiłam, że przeważy smak marchewki. Wyszła bardzo lekka, delikatna w smaku i zdrowa zupa. Prosta bez udziwnień.
Zupa dyniowo-marchewkowa
Składniki na 6 porcji:
2 łyżki oliwy
mały por
pół małej główki selera
mały korzeń pietruszki
4 marchewki
pół kg mrożonej dyni w kawałkach
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki bobkowe
kilka ziarenek pieprzu
po pół łyzeczki suszonego lubczyku i rozmarynu
   sól
posiekany koperek

Na oliwie podsmażamy ok 7 minut pokrojone w kostkę warzywa: pora, marchewkę, seler oraz pietruszkę. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Dodajemy mrożoną dynię i gotujemy do miękkości. Odstawiamy z ognia, lekko studzimy i blendujemy. Możemy podawać z kwaśną lub słodką smietaną lub jogurtem i koperkiem.

2 komentarze:

  1. Nie mroziłem jeszcze dyni, ale myślę że nie traci na tym procesie. No i można porobić sobie takie "zupowe" porcje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia świetnie nadaje się do mrożenia. Ja mrożę w kostkach, np do zupy oraz tartą i puree do ciast dyniowych. Polecam ten sposób, bo w koncu co zrobić z tak ogromnym warzywo-owocem?

      Usuń