czwartek, 22 grudnia 2011

Bułki owsiane

Odkryłam kolejny przepis na pyszne bułeczki (źródło tu). Odkryłam, zrobiłam i zjadłam z wielkim apetytem, więc dzielę się nim z Wami. Bułeczki są lekko słodkawe, ale na wytrawne kanapki idealne, tak jak lubię. Miękkie, delikatne, mimo że pszenno-żytnie z dużą ilością ziaren. Nawet z najlepszej piekarni takich nie uświadczysz. Przepis podaję po moich modyfikacjach i uproszczeniach.
Bułki owsiane
Składniki na 7 bułek:
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki miodu (jeśli ktoś woli, aby słodycz nie była wyczuwalna, można dodać jedną łyżkę)
1 łyżka masła
3/4 łyżeczki soli
1 szklanka wrzątku
-------------------------------------
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej typ 2000
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki wody
7 g drożdży instant
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
ziarna do posypania

Pierwszą część składników umieścić w misce i zalać wrzątkiem, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Drożdże wymieszać z trzema łyżkami letniej wody i pozostawić na 5 minut, następnie dodać do miski z płatkami owsianymi. Wymieszać i wsypać obie mąki oraz siemie lniane. Ciasto wyrabiać mikserem z hakami ok 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę lub do podwojenia swojej objętości.
Oprószyć dłonie mąką, odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki. Uformowane bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 30 minut do napuszenia w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Przed wstawieniem do piekarnika, bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami lub płatkami owsianymi. Można naciąć bułki wzdłuż nożem. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, do zarumienienia. Życzę pyszności!

5 komentarzy:

  1. Bardzo, bardzo smaczne! Takiego przepisu szukalam. Dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci smakowały :)

      Usuń
  2. Mam zamiar wypróbować przepis - zachęciły mnie składniki i super zdjęcia efektu końcowego.

    Jakie powinny być płatki owsiane - zwykłe czy mogą być błyskawiczne?
    W innym przepisie na bułki owsiane, jaki znalazłem, było szczególnie zaznaczone żeby nie były to płatki błyskawiczne, więc może to istotne.

    OdpowiedzUsuń