Niby zwyczajne babeczki, a stały się zaskakująco dobre dzięki temu, że z polewy lemon curd, śmietany i czekolady pod wpływem ciepła wytworzyła się skorupka przypominająca tofii. Tę polewę można także wykorzystać przy innych ciastach, babeczkach lub muffinkach. Wyśmienitym dodatkiem stały się tu także orzechy laskowe.
Babeczki ze skorupką toffi
Składniki na 10 sztuk:
1 szkl mąki pszennej luksusowej
1/2 szkl mąki żytniej typ 2000
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
2 jaja
100 g rozpuszczonego masła
1/2 szklanki
cukru
3/4 szkl mleka
chlust ekstraktu
waniliowego
spora garść grubo siekanych orzechów laskowych
Skorupka:
2 łyżki lemon
curd
4 łyżki gęstej śmietany
18%
50 g posiekanej mlecznej czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i orzechami. Mleko mieszamy z jajami, cukrem, rozpuszczonym masłem i wanilią. Trzepaczką balonową łączymy mokre i suche składniki. Masę wylewamy do połowy foremek wyłożonych papilotkami.
Śmietanę mieszamy z lemon curd.
Wierzch babeczek polewamy tą mieszanką i posypujemy czekoladą. Pieczemy ok 40 minut. Smacznego!
Wierzch babeczek polewamy tą mieszanką i posypujemy czekoladą. Pieczemy ok 40 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz