Te babeczki są dziecinnie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Lekko cytrynowe i typowo babkowe ciasto, które można upiec także w większej foremce.
Babeczki pieguski z lemon curd
Składniki na 12 babeczek:
170ml oleju
170ml oleju
225g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
190g cukru pudru
1 jajo
150ml mleka
2 łyżki lemon curd
2 łyżki maku
Lukier:
2 łyżki lemon curd
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką lub trzepaczką balonową do ich połączenia. Do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy
ciasto. Pieczemy 20-25 min w 190°C do złocistego koloru. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Składniki na lukier mieszamy. Lukrem smarujemy babeczki i posypujemy górę makiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz