poniedziałek, 26 grudnia 2011

Babeczki pieguski z lemon curd

Te babeczki są dziecinnie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Lekko cytrynowe i typowo babkowe ciasto, które można upiec także w większej foremce.


Babeczki pieguski z lemon curd
Składniki na 12 babeczek:
170ml oleju
225g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
190g cukru pudru
1 jajo
150ml mleka
2 łyżki lemon curd
2 łyżki maku

Lukier:
2 łyżki lemon curd
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny

W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką lub trzepaczką balonową do ich połączenia. Do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy ciasto. Pieczemy 20-25 min w 190°C do złocistego koloru. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Składniki na lukier mieszamy. Lukrem smarujemy babeczki i posypujemy górę makiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz