poniedziałek, 26 grudnia 2011

Sałatka z kalafiora

Zaintrygowała mnie sałatka Moniki. Świetnie nadaje się na Święta ze względu na dodatek rodzynek i moreli. Jest świeża w smaku, chrupiąca i dość mocno czosnkowa. Idealna jako przystawka np. do pieczonego schabu czy kurczaka.


SAŁATKA Z KALAFIORA
cały, świeży kalafior
100 miękkich moreli suszonych
80 g rodzynek
pęczek kopru
4-5 łyżek majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Kalafior podziel na jak najmniejsze cząstki i podgotuj go na parze - by był lekko zmiękczony ale nadal chrupiący.
Rodzynki, morele - pokrój w małe cząstki. Koper posiekaj. Czosnek przepuść przez wyciskaczkę. Wszystko razem połącz - dodając do smaku sól, pieprz oraz majonez.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz