Zaintrygowała mnie sałatka Moniki. Świetnie nadaje się na Święta ze względu na dodatek rodzynek i moreli. Jest świeża w smaku, chrupiąca i dość mocno czosnkowa. Idealna jako przystawka np. do pieczonego schabu czy kurczaka.
SAŁATKA Z KALAFIORA
cały, świeży kalafior
100 miękkich moreli suszonych
80 g rodzynek
pęczek kopru
4-5 łyżek majonezu
2 ząbki czosnku
cały, świeży kalafior
100 miękkich moreli suszonych
80 g rodzynek
pęczek kopru
4-5 łyżek majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Kalafior podziel na jak najmniejsze cząstki i podgotuj go na parze - by był lekko zmiękczony ale nadal chrupiący.
Rodzynki, morele - pokrój w małe cząstki. Koper posiekaj. Czosnek przepuść przez wyciskaczkę. Wszystko razem połącz - dodając do smaku sól, pieprz oraz majonez.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz