czwartek, 8 grudnia 2011

Parówki w cieście drożdżowym ala hot dogi

Tak jak pisałam wcześniej, mieliśmy kilka fast foodowych dni. Po hamburgerach i pizzy przyszła kolej na hot dogi. Nie są pracochłonne. Uważam, że to idealne danie na imprezę, jako przekąska do piwa. Można przygotować je wcześniej i jeść na zimno, lub przygotować na blaszce, aby sobie ciasto wyrosło i zapiec, jak już będziecie w komplecie. Do tego serwujemy musztardę, ketchup lub ulubiony sosik.
Pamiętajmy, że dobre parówki, to takie które mają min 75% mięsa, nie mają w składzie tzw. MOM (mięsa oddzielonego mechanicznie), czyli mielonych skórek, pazurków i kuperków. Czytajmy i pytajmy zatem o skład.

Parówki w cieście drożdżowym ala hot dogi
Składniki na ciasto na ok 10 parówek:
30 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
2/3 szklanki ciepłej wody
Do mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, następnie sól i olej. Ciasto wyrabiamy mikserem z hakiem 5 minut i odkładamy przykryte na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką, zagniatamy kilka razy i wałkujemy. Wycinamy z ciasta kwadraty o grubości 3-4 mm i zawijamy w nie parówki.
Po zawinięciu układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką. Pieczemy ok. 25 min. w 200 stopniach. Powinny się lekko zrumienić. Podawać z ketchupem lub z sosem czosnkowym.

1 komentarz:

  1. Witaj, ja też ostatnio zrobiłam parówki w cieście drożdżowym .. i nie tylko parówki.:) Zdjęcia i przepis znajdują się tu: http://taniecswietegowita.blogspot.com/2013/06/parowka-w-buce.html[

    OdpowiedzUsuń