Dawno nie było żadnych placuszków na śniadanie, a puszyste pancakesy są moimi ulubionymi, więc zrobiłam. Kojarzą mi się z kreskówką o kaczorze Donaldzie. Jadał takie oblane masą syropu klonowego. Mi najbardziej smakują po prostu z dżemem.
Jutro sobota, więc może skusicie się, aby je usmażyć i podać do łóżka ukochanej osobie?
Pancakes na jogurcie
Składniki na ok 12 sztuk placuszków:
110g mąki
mały kubeczek jogurtu naturalnego
mały kubeczek jogurtu naturalnego
1/3 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
chlust syropu karmelowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
chlust syropu karmelowego
2 łyżeczki esencji waniliowej
3 łyżeczki cukru
1 jajko
15 g rozpuszczonego masła
Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem i sodą. Łączymy mleko, jogurt, jajko, syrop i esencję. Wlewamy do mąki. Mieszamy na gładką masę trzepaczką balonową. Na końcu wlewamy masło i ponownie mieszamy. Nakładamy ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy z dwóch stron na kolor złocisty. Smacznego!
1 jajko
15 g rozpuszczonego masła
Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem i sodą. Łączymy mleko, jogurt, jajko, syrop i esencję. Wlewamy do mąki. Mieszamy na gładką masę trzepaczką balonową. Na końcu wlewamy masło i ponownie mieszamy. Nakładamy ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy z dwóch stron na kolor złocisty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz