Te drożdżowe zawijaski cynamonowe są idealne do porannej kawy. Coś cudownie aromatycznego i słodkiego, co pozwoli wstać z uśmiechem i przetrwać długi zimowy dzień.
Mi kojarzą się także z upalnymi i słonecznymi śniadaniami w egipskim hotelu, gdzie co dzień raczyłam się podobnymi bułeczkami.
Cinnamon rolls
Składniki na ok 20 sztuk:
350 g mąki
pszennej
70 g roztopionej
Kasi
7 g drożdży instant
150 ml ciepłego mleka
60 g
cukru
szczypta
soli
nadzienie:
nadzienie:
2 łyżki
cynamonu
3 łyżki
miodu
2 łyżki
brązowego cukru
2 łyżki płatków migdałów
roztopiona Kasia do posmarowania ciasta (ok 50 g)
Drożdże z łyżeczką cukru
rozpuścić w mleku, zamieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodać sól, resztę cukru, zaczyn drożdży z mlekiem i zmieszać dokładnie mikserem z hakami ok 5 minut na małych obrotach.
Dodać roztopioną margarynę i miksować dalej na średenich obrotach, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić
do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Podsypać stolnicę mąką. Rozwałkować na niej ciasto na
kształt prostokąta o grubości ok 5 mm. Następnie posmarować obficie margaryną i
nałożyć nadzienie, rozsmarowując je równomiernie na całej powierzchni. Zwinąć w
rolkę i kroić krążki grubości 2 cm, układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w temp. 200oC 15 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz