Ten deser ma prezencję i posmakuje chyba każdemu. Możecie użyć do niego dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych. Bazę stanowi krem z mascarpone.
Deser mascarpone z truskawkowym sosem
Składniki na 6 solidnych porcji:
250 ml bardzo zimnej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka soku z cytryny
12 pełnoziarnistych ciastek
2 łyżki muesli
500 g mrożonych truskawek
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mikserem ubić śmietanę z cukrem na sztywno. Najpierw miksować na małych obrotach, pózniej stopniowo je zwiększać. Dodać
mascarpone, jogurt, sok z cytryny i zmiksować na najmniejszych obrotach na gładką masę.
Ciasteczka drobno pokruszyć i wymieszać z musli.
Truskawki gotować w rondelku z miodem, aż
wypuszczą dużo soku i będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2
łyżkach zimnej wody. Wlewać na gotujące się truskawki, cały czas mieszając. Jak sos zacznie gęstnieć, odstawić i wystudzić.
Do pucharków nakładać warstwami
ciasteczka, krem, truskawki. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz