poniedziałek, 26 grudnia 2011

Deser mascarpone z truskawkowym sosem

Ten deser ma prezencję i posmakuje chyba każdemu. Możecie użyć do niego dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych. Bazę stanowi krem z mascarpone.



Deser mascarpone z truskawkowym sosem
Składniki na 6 solidnych porcji:
250 ml bardzo zimnej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka soku z cytryny
12 pełnoziarnistych ciastek 
2 łyżki muesli 
500 g mrożonych truskawek
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mikserem ubić śmietanę z cukrem na sztywno. Najpierw miksować na małych obrotach, pózniej stopniowo je zwiększać. Dodać mascarpone, jogurt, sok z cytryny i zmiksować na najmniejszych obrotach na gładką masę.
Ciasteczka drobno pokruszyć i wymieszać z musli.
Truskawki gotować w rondelku z miodem, aż wypuszczą dużo soku i będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić  w 2 łyżkach zimnej wody. Wlewać na gotujące się truskawki, cały czas mieszając. Jak sos zacznie gęstnieć, odstawić i wystudzić.
Do pucharków nakładać warstwami ciasteczka, krem, truskawki. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz