niedziela, 5 lutego 2012

Tort 3 bit


Tort zrobiłam na urodziny mojego brata. Uwielbiam smak ciasta 3 bit i nie znam osoby, która go nie lubi, zatem postanowiłam wyczarować je w formie tortu na biszkopcie, zamiast na herbatnikach. Przełamałam odrobinkę jego słodycz, przekładając go słonymi krakersami. Karmel z odrobiną soli jest cudownym połączeniem. Polecam!


Tort 3 bit
Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru

Krem budyniowy:
1 budyń śmietankowy z cukrem
300 ml mleka
100 g miękkiego masła

 400 g schłodzonej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
puszka masy krówkowej
pół paczki krakersów (np. Lajkonik)

pół tabliczki gorzkiej czekolady

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier, dalej ubijając, aż piana stanie się gładka i lśniąca. Dodawać kolejno żółtka, nadal ubijając. Mąki przesiać do miski i delikatnie wymieszać z pianą.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170oC przez 30 minut do suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, opuścić je w blaszce płasko na podłogę (np. na koc lub dywan, aby uniknąć pęknięcia kafli lub huku) z wysokości około 60cm. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.

Krem budyniowy:
Budyń ugotować według przpisu na opakowaniu w 300 ml mleka. Ostudzić. Masło ucierać mikserem do gładkości. Dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać, aż powstanie gładki krem.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać pojedynczo 3 łyżki cukru i ubijać chwilę do rozpuszczenia cukru. 

Przygotowanie tortu:
Na jednym blacie biszkoptu rozsmarować masę krówkową. Na nię rozłożyć krakersy. Krakersy smarujemy kremem budyniowym i przykładamy drugim blatem biszkoptu. Górę tortu oraz boki dekorujemy bitą śmietaną. 


Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce (u mnie jest to minuta
na najmniejszej mocy). Rozsmarowujemy ją nożem na papierze
do pieczenia i pozostawiamy do zastygnięcia. Odkrawamy ostrym
i dużym nożem. Możemy wykrawać z niej różne kształty lub połamać na nieregularne kawałki, tak jak zrobiłam to ja i udekortować tort.

7 komentarzy:

  1. :) słodki i pyszny, ale piękny? czy ja wiem? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie. A pewnie smakuje jeszcze lepiej. Gratulacje

    OdpowiedzUsuń
  3. ten przepis jest świetny! dostałam go od Denisa i próbowałam niejednokrotnie! coś wspaniałego!
    i przyznam, że prezentuje się świetnie, tylko zdjęć mało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka średnica tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma podanego rozmiaru blachy...

    OdpowiedzUsuń