poniedziałek, 28 listopada 2011

Zapiekanka z brukselką i indykiem oraz pieczone ziemniaki

Zapiekanka udała się wyśmienicie. Brukselkę w takiej postaci zje nawet ten, kto jej nie lubi. Śmietanowo-jogurtowo-serowy sos, do tego pieczone ziemniaki z ziołami. Obiad pierwsza klasa. Może i trochę pracochłonny, ale wart poświęconego czasu.

Najpierw przygotujmy ziemniaki...

Pieczone ziemniaki z ziołami
Składniki:
obrane, umyte i pokrojone w ósemki ziemniaki (młode mogą zostać ze skórką, ale dobrze ją wyszorujmy)
sól morska
pieprz
rozmaryn
oregano
tymianek
oliwa z oliwek

Ziemniaki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Pieczemy w 180 stopniach C około 30 minut. Po tym czasie zwiększamy temp. do 200 stopni i podpiekamy, aż się lekko zarumienią (dodatkowe 10-15 minut).


Zapiekanka z brukselką i indykiem
0,5 kg mielonej piersi indyczej
0,5 kg brukselki
czerstwa bułka
2 żółtka
pół kubeczka jogurtu naturalnego
mały kubeczek kwaśnej śmietany 12%
3/4 szklanki mleka
łyżka masła
3/4 szklanki tartego żółtego sera
pieprz, sól, cukier, gałka muszkatołowa
olej do smażenia

Brukselkę myjemy i gotujemy na pół-twardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (po pół łyżeczki soli i cukru). Odcedzamy. Wykładamy na formę do zapiekania.
Namaczamy czerstwą bułkę w gorącej wodzie. Dodajemy do indyka razem z jednym żółtkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy ręką. Formujemy pulpeciki lub nakładamy mięso łyżką bezpośrednio na patelnię z  rozgrzanym olejem, tworząc małe kuleczki. Obsmażamy z wszystkich stron na złoty kolor. Wykładamy do naczynia z brukselką.
Sos: w naczyniu mieszamy jogurt, śmietanę, mleko, żółtko, masło, ser oraz pół łyżeczki soli,  szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Polewamy mięso i brukselkę.
Zapiekankę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 30 minut.

3 komentarze:

  1. Niestety pomimo tego że trzymałam się ściśle przepisu, zapiekanka wyszła wodnista, a bruksleki w niej twarde...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapiekanka nie powinna wyjśc wodnista. Jogurt, kwaśna śmietana, zagęszczone żółtym serem ścinają się pod wpływem temperatury. Brukselki są uprzednio podgotowane, więc po zapieczeniu będą odpowiednio miękkie, ale nie rozgotowane. Jeżeli ktoś lubi taki "rozpływające się w ustach", musi ugotować je do miękkości.

      Usuń
  2. U mnie nie do końca się wszystko ścieło, ale i tak wyszło przepyszne. Cała rodzina się zachwycała. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń