poniedziałek, 27 stycznia 2014

Placki ziemniaczane z serem i brązowym ryżem


 Placki w wersji bardziej urozmaiconej niż zwyczajne ziemniaczane. Więcej z nimi roboty, ale jak zostanie Wam trochę ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu, już będziecie mieć gotowy pomysł na kolejny. Można je zrobić w formie krokietów. Z masy uda się na pewno uformować owalne kotleciki lub kulki.
Składniki na ok. 20 placuszków:
6 ugotowanych ziemniaków w mundurkach
1 paczka ugotowanego brązowego ryżu
2 jaja
150 g startego chedara lub innego twardego żółtego sera
pół pęczka posiekanego koperku
szczypta soli (opcjonalnie, chedar jest mocno słony)
pieprz do smaku
mąka do obtaczania
olej do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na tarce lub zrobić z nich pure. Zmieszać z ryżem, jajami, serem, koperkiem, solą i pieprzem. Formować placuszki/ kulki/ krokiety, obtaczac w mące i smażyć w głębokiem rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru oleju. Podawać gorące z ketchupem lub ulubionym sosem.

1 komentarz: