Domowe pesto można wyczarować w wielu wersjach, niekoniecznie z drogimi orzeszkami pinii i parmezanem. Ja zamiast orzeszków pinii, używam często migdałów, orzechów włoskich lub ziemnych. Zamiast parmezanu, twardego wędzonego sera, chedara, grana padano lub bursztyna. Świeżą bazylię możemy wymienić na rucolę lub świeży szpinak. Oliwę z oliwek na polski olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia. Próbujcie! Ekspresowe do wykonania pesto na pewno uratuje Was w wielu sytuacjach. Podajemy je z gorącym makaronem, ale nie tylko. Można użyć go na przykład do kanapek, zapiekanek, roladek mięsnych.
Składniki:
listki świeżej bazylii (ok. 2 szklanek ubitych liści)
ok. 150 g sera wędzonego "rolada ustrzycka"
ok. 100 g orzechów laskowych
ok. pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin
Składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, dolewając cienką strużką oliwę z oliwek. Oliwy należy dodać tyle, aby pesto uzyskało konsystencję rzadkiej pasty.
Cudne zielone pesto, idealne do makaronu :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie genialne!
OdpowiedzUsuń