poniedziałek, 27 stycznia 2014

Krajanka owsiana z karmelem, czekoladą i migdałami

Wspaniała krajanka, która lepiej smakuje niż wygląda. Taka do podjadania przez cały dzień, chociażby po okruszku. Tu skubnąć, tam skubnąć... :)

Składniki:
Na podstawie przepisu Bajaderki z Mniam Mniam
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych/jęczmiennych
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki brązowego cukru
125 g roztopionego masła
pół szklanki posiekanych migdałów
pół szklanki groszków czekoladowych
250 - 300 g masy karmelowej (gotowej z puszki; lub otrzymanej przez 2h gotowanie mleka skondensowanego słodzonego w puszce)

Mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier wymieszać. Dodać masło, wymieszać, podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić dno formy (średnica 21 cm) i piec 10 minut w temperaturze 180ºC.
Na gorący spód rozsypać migdały, czekoladę, polać jeszcze ciepłym karmelem (lub  wcześniej lekko podgrzanym, lepiej się rozsmarowuje), posypać resztą okruszków owsianych i piec około 20 minut w tej samej temperaturze.
Wystudzić, pokroić.
Smacznego :)

1 komentarz: