piątek, 24 stycznia 2014

Schabowe szaszłyki i surówka z mandarynką

Propozycja na obiad, która ociepli talerze i przeniesie Was myślami w wakacyjne popołudnie przy grilu. Możecie użyć grila elektrycznego lub opcji grilowania w piekarniku.


Składniki na 4 szaszłyki
0,5 ks schabu bez kości
1 mała cukinia
1 papryka
sól, pieprz, tymianek, suszony koperek, suszony lubczyk
4 łyżki oleju rzepakowego
 
Surówka z manadarynką:
1/5 główki kapusty włoskiej
3 mandarynki
sok z pomarańczy
1 starta marchewka
łyżeczka miodu
sól
3 łyżki oleju rzepakowego
 
Szaszłyki:
Cukinię kroimy w plasterki, paprykę i schab w dużą kostkę. Nakłuwamy na patyczki, skrapiamy olejem. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami. Pieczemy w piekarniku ustawionym na opcję grilowania około 10 minut w temp. ok. 200 stopni C. Po 10 minutach przekręcamy szaszłyki na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.
 
Surówka:
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce. Mandarynki obieramy i kroimy każdą cząstkę na pół. Przygotowujemy sos z oleju, soku pomarańczowego, miodu i ok. pół łyżeczki soli. Mieszamy z surówką.

2 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają te szaszłyki. Cudny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej intrygująca jest ta mandarynka. Całość musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń