czwartek, 23 stycznia 2014

Placuszki na jogurcie greckim

Szybkie placki w smaku przypominające gofry. Przepyszne, oblane mlekiem słodzonym o smaku karmelowym. Do tego borówki i jesteśmy w niebie...



Składniki na ok 12 sztuk placuszków:

110g mąki
200 g jogurtu greckiego
1/3 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
chlust syropu karmelowego
3 łyżeczki cukru
1 jajko
3 łyżki oleju rzepakowego

Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem i sodą. Robimy w mące dołek. Wlewamy mleko, jogurt, jajko, syrop i olej. Mieszamy na gładką masę. Nakładamy ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażymy z dwóch stron na kolor złocisty. Jeśli smażymy na patelni teflonowej, nie ma konieczności dodawania oleju. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Super placuszki! Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I już mam pomysł na śniadanie. Moje naleśniki nigdy nie są takie jakbym sobie wymarzyła. Może z twoimi się uda:))

    OdpowiedzUsuń