czwartek, 23 stycznia 2014

Pieczona kaczka nadziewana śliwkami

Uwielbiam kaczkę w pomarańczach i od dawien dawna tę ze śliwkami. Ciemne mięso doskonale komponuje się z kwaskowatymi owocami.
 

Składniki:

kaczka

sok z połówki cytryny

łyżka brązowego cukru

2 łyżki oleju

sól, pieprz

garść majeranku

2 łyżki masła

2 pokrojone w talarki marchewki

1 pokrojona w piórka czerwona cebula

szklanka czerwonego wina  (używam, jakie mam akurat pod ręką: wytrawne, pół wytrawne lub słodkie, jako, że danie będzie miało słodkawą nutę)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

ok. 10 wydrylowanych śliwek (w zależności od wielkości kaczki)

Kaczkę natrzeć sokiem z jednej pomarańczy, z połówki cytryny, 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, porządną garścią majeranku. W środek kaczki włożyć śliwki, wymieszane z łyżką brązowego cukru. Włożyć do brytfanki, podlać szklanką wody i piec 1 h w piekarniku w temp. 180 stopni. Jeżeli woda odparuje, dolewać żeby kaczka się nie przypalila. Zaglądając do piekarnika, podlewać kaczkę wytopionym sosem. Po godzinie pieczenia dodać przygotowny wcześniej sos 2 łyżek masła, 2 pokrojonych marchewek, 1 czerwonej cebuli , szklanki białego wina, 1 łyżki mąki ziemiaczanej. Składniki te dokładnie wymieszać i wlać do brytfanki. Kaczkę piec jeszcze pół godziny. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam kaczki, ale wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwki i kaczka? To może być świetne. Czas spróbować. Dzięki za podpowiedź:))

    OdpowiedzUsuń