czwartek, 23 stycznia 2014

Bajaderki

Bajaderki to tak zwany "przegląd tygodnia" w cukierniach i świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciast i ciasteczek. Ja robię je zawsze w styczniu, aby wykorzystać całą masę poświątecznych pierników, na które już nikt nie może patrzeć. Ale zrobiona z nich bajaderka to już całkiem inna historia i smaki.

 Składniki na ok. 20 szt. bajaderek:
ok. 300-400 g pierników, herbatników, ciast babkowych, biszkoptów, itp. (bez kremu, galaretek, owoców, mogą być zakalce i ciasta czerstwe)
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru
pół szklanki rodzynków lub innych bakalii
pół słoika gęstego dżemu, około 150 g
125 g masła
pół olejku arakowego, rumowego lub migdałowego
4 łyżki kremu czekoladowego, np nutelli
3 - 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)

Do obtoczenia:
posiekane/mielone orzechy lub wiórki kokosowe
płatki migdałowe

Ciastka, ciasta zblendować. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych ciastek.
Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem czekoladowym, olejkiem. Dodać rodzynki. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Masa będzie dość rzadka. Najlepiej wstawić ją do lodówki lub zamrażarki, aby trochę stężała i można było formować kulki. Jeśli po godzienie nadal będzie rzadka, dodać więcej pokruszonych ciastek/ kaszy mannej/ płatków owsianych.
Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia.


1 komentarz: