sobota, 25 stycznia 2014

Zupa z pomidorów i soczewicy z czubricą

Pikantna, pożywna i zupełnie odmienna od naszej tradycyjnej pomidorowej. Często robię ją z dodatkiem kaszy bulgur. Bardzo szybko się ją przygotowuje, więc polecam mieć zapas krojonych pomidorów w  puszce i soczewicy.
 

Składniki:
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
0,5 szkl. żółtej soczewicy
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
łyżeczka czerwonej czubricy
 
Marchew, pietruszkę i seler obrać, drobno pokroić. Wrzucić do garnka z wodą (ok. 1 l wody). Zagotować, dodać soczewicę i gotować do miękkości soczewicy i warzyw (ok. 20 min.). Dodać pomidory w puszce, koncentrat, cukier, sól i czubricę. Zagotować ponownie. Zupę można zblendować. Podawać np. z pitą.

1 komentarz:

  1. Nie jadłam zupy z pomidorami i soczewicą. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń