czwartek, 21 kwietnia 2011

Wieprzowina z Mauritiusa

Wieprzowina według przepisu Maćka Kuronia nazwana została "z Mauritiusa", gdyż stamtąd pochodzi najlepszy cukier trzcinowy o charakterystycznym smaku i aromacie. W połączeniu z innymi składnikami świetnie nadaje się do mięs pieczonych na grilu. Podobnie jak miód po grilowaniu tworzy specyficzną glazurę na powierzchni mięsa. A że jestem posiadaczką tego oryginalnego cukru, musiałam wypróbować przepis. Znam takiego, któremu nie smakowała moja wieprzowina z Mauritiusa, ale więcej na grila go nie zaproszę, żeby sobie nie myślał, a co! :)
Nie kupujcie brązowego cukru, bo to po prostu biały cukier z buraków cukrowych, sztucznie barwiony. W cukrze trzcinowym znajdziemy przynajmniej sole mineralne, natomiast brązowy to puste kalorie. Z drugiej strony Hipokrates mówił, że “Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. To jest tylko kwestia dawki” :)

Wracając do wieprzowiny...ważnym składnikiem bejcy jest przecier pomidorowy, który powoduje, że mięso szybciej kruszeje. Do przyprawiania wieprzowiny możemy stosować takie same bejce i marynaty jak do innych mięs: tajskie, chińskie, meksykańskie, indyjskie. Wystarczy dodać do jogurtu trochę curry, garam masali czy pasty biriani lub tikka, żeby uzuskać bejcę indyjską. Do sosu sojowego dodać przyprawę pięć smaków, miód, czosnek i już mamy bejcę chińską. Nie przejmujmy się tym, że nie mamy jakiegoś egzotycznego składnika. Część możemy zastąpić naszymi produktami zbliżonymi smakowo do oryginału.

 Wieprzowina z Mauritiusa

Składniki na 1 osobę: 200 g schabu lub karkówki
Bejca:
40 g oleju
100 g przecieru pomidorowego
30 ml octu winnego ze śliwek
2 łyżki cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki zgniecionych w moździerzu gorczycy i kminku
łyżka świeżej siekanej kolendry

Z mięsa przygotowujemy 1 lub 2 kotlety. Zbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą lub dłonią. Z podanych składników robimy bejcę, którą dokładnie nacieramy kotlety i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Grilujemy po 10 minut z każdej strony. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja przez ekran widzę, że jest pyszna!
    A na cukrze to się w ogóle nie znam. Mam w domu cukier Demerara to to jest dobry, czy niedobry?

    OdpowiedzUsuń