niedziela, 19 lutego 2012

Krupnik

Krupnik ostatnio często gości na moim stole. To pożywna i zdrowa zupa z warzyw dostępnych zimą. Dziś w wersji bez ziemniaków. Daje mi sporo energii, zapewne dzięki kaszy. Czasem robię ją tak gestą, że łyżka stoi. Właście jest to wtedy kasza z warzywami o smaku krupniku :)


Krupnik
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
2 marchewki
1 większa piertuszka
kawałek pora
100 g kaszy jęczmiennej
2-3 listki bobkowe
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
sól
suszony lubczyk

Pierś myjemy, oczyszczamy z błonek, kostek. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z wodą, listkami bobkowymi, zielem angielskim, pieprzem i lubczykiem, zagotowujemy. Dodajemy obrane i pokrojine w kosteczkę warzywa. Gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną. Dosypujemy opłukaną pod bieżącą wodą kaszę i gotujemy do jej miękkości (ok. 20 minut). Solimy do smaku. Smacznego!

2 komentarze: