środa, 22 lutego 2012

Popisowa szarlotka


Ciasto, z którego jestem dumna. Rozchodzi się w mgnieniu oka. Na półkruchym spodzie z mąki z pełnego ziarna, z grubą warstwą domowego przecieru z jabłek, rodzynkami, przyprawami. A na górze chrupiąca skorupka z drugiej warstwy ciasta. Według mnie najlepsze szarlotki wychodzą własnie z mąki pełnoziarnistej lub razowej.
Przepyszna na ciepło i zimno! Gorąco polecam!


Szarlotka
Składniki na tortownicę 22 cm:
2,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
200 g masła
1 szkl. cukru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl. kwaśniej śmietany 18%
garść rodzynek
łyżeczka cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
szczypta mielonego imbiru
przecier jabłkowy z kawałkami jabłek


Na stolnicy posiekać nożem drobno schłodzone masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i zlepić je w kulę. Nie możemy zbyt długo ugniatać ciasta, bo wyjdzie jak podeszwa. Tylko do połączenia się składników! Kulę z ciasta zawinąć w przezroczystą folię i schować do lodówki na minimum 30 minut.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować 2/3 ciasta i wyłożyć nim dno formy. Ja wałkuję między dwoma kawałkami przeźroczystej folii. Ciasto się wtedy nie lepi. Podpiec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Mus jabłkowy wymieszać z przyprawami i rodzynkami. Wyłożyć go na podpieczony spód.
Rozwałkować resztę ciasta i przykryć nim jabłka. Piec 40 minut w 180 stopniach C z termoobiegiem.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego!


1 komentarz:

  1. No proszę, u mnie dzisiaj całkiem podobnie, bo jabłecznik :)
    Ale ta szarlotka wygląda cudnie!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń