poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Kremowy sernik z batonikami twix


Dla naszej kochanej mamy chrzestnej umieszczamy przepis na sernik z batonikami twix. Bardzo jej smakował. Mamy nadzieję, że nie tylko ona nabierze ochoty na przygotowanie tego ciasta. Maja w wieku 3 miesięcy oczywiście miksowała razem ze mną, więc nie może być ono trudne. Mam nadzieję, że wyrośnie nam nowa blogerka kulinarna, o ile pokona strach przed hałasem robota kuchennego, bo z mikserem na niskich obrotach już się zaprzyjaźniła :)
Sernik mogą ukręcić nawet ci, którzy nie posiadają piekarnika. Niech to ja wspomnę czasy, kiedy w wynajmowanym mieszkanku, mieliśmy tylko zardzewiałą płytę grzewczą i jedynym ciastem jakie robiłam, był 3-bit na herbatnikach, ucierany i ubijany ręcznie. Dziś jestem wdzięczna wynalazcom za wszelkie miksery, malaksery, roboty, blendery. U mnie nie stoją zakurzone, są eksploatowane maksymalnie i wyrabiają 200% normy.


Kremowy sernik z batonikami twix
Składniki na spód o średnicy 21 cm:
200 g herbatników z czekoladą
70 g roztopionej margaryny lub masła

Składniki na masę serową:
400 g serka śmietankowego (kanapkowego) bez dodatków, ale z odrobiną soli (np. Pilos z Lidla, Philadelphia)
300 ml śmietany kremówki 30%
3 batony Twix (180 g)
100 g białej czekolady lub więcej, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta

Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Ja robię to w robocie kuchennym, można też włożyć je do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta. Następnie dokładnie połączyć z roztopioną margaryną. Masa ma być jednolita. Również używam do tego robota, ale można dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Na tortownicę wyłożyć masę herbatnikową, pougniatać łyżką, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Mocno schlodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek i dokładnie, ale delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce ok. 1 min na najmniejszej mocy, a następnie dodać ją do masy serowej i szybko wymieszać. Batoniki  drobno posiekać, dodać i wymieszać.
Masę wyłożyć na spód i schłodzić kilka godzin. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Brzmi super.
    U mnie wszelkie miksery i inne też muszą wyrabiać 200% normy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. do tego sernika nie dodaje się żelatyny?bo właśnie wstawiłam gotowe ciasto do lodówki i uświadomiłam sobie,że zawsze do innych serników na zimno dodawałam żelatynę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie dodaję :) ciasto ma kremową, lekką konsystencję

      Usuń