wtorek, 29 maja 2012

Ciasto z owocami bez pieczenia


Był to słodki upominek na Dzień Mamy. Bez pieczenia, no bo komu chce się w takie piękne dni stać w kuchni?
Czyż te kolory nie są piękne?


Ciasto z owocami bez pieczenia
Składniki na tortownicę 21 cm:
200 g herbatników w czekoladzie
70 g roztopionego masła
200 g schłodzonej śmietany 30%
250g schłodzonego serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
150 g borówek amerykańskich
200 g truskawek



Herbatniki zmiksować z roztopionym masłem w robocie kuchennym na  jednolita masę. Ewentualnie można je pokruszyć w mocnym foliowym worku, np. tłukąc je wałkiem do ciasta i później dobrze wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy. Schować do lodówki. Spód stwardnieje.
Mascarpone zmiksować w cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać mascarpone i śmietanę. Wyłożyć na spód z ciastek. Na krem poukładać umyte, osuszone owoce. Gotowe!

2 komentarze:

  1. Wygląda na proste :) Sezon na tarty z owocami uważam za otwarty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poetka :) jest banalnie prosta. Można by było zrobić to ciacho w formie do tarty, ale takową pożyczyłam i od pół roku nie mogę się zwrotu doprosić :(

    OdpowiedzUsuń