poniedziałek, 14 maja 2012

Sałata z kapusty pekińskiej z balsamico


Dziś proponuję lekką sałatę do obiadu. Na przykład do grilowanej ryby lub kurczaka. Czarny sezam ładnie wygląda w sałacie, ale możecie zastąpić go także białym. Sezam zawiero dużo wapnia. Czarny jest jeszcze bardziej drogocenny niż biały, dlatego dosypuję go, gdzie się da. Możecie go nabyć w sklepach z orientalną żywnością. Szukajcie obok składników do sushi ;)


Sałata z kapusty pekińskiej z balsamico

pół główki młodej kapusty pekińskiej (uwaga! nie kupujcie kapusty szczelnie zafoliowanej! zawarte w niej dobre azotany przekształcają się pod folią w rakotwórcze azotyny!)
puszka kukurydzy (bez cukru)
1 duży ogórek, najlepiej gruntowy (ta sama uwaga, co w przypadku kapusty)
garść ziaren słonecznika
łyżeczka czarnego sezamu

Balsamiczny vinegret
3 łyżki oliwy z pestek winogron lub oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamico
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
pół łyżeczki soli

Kapustę i ogórka dobrze myjemy. Kapustę szatkujemy, ogórka kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy odsączoną kukurydzę i ziarna. Mieszamy.

Składniki na sos dokładnie mieszamy w zakręconym słoiku, wstrząsając.

Sałatę skrapiamy sosem przed podaniem, aby nie oklapła.

2 komentarze: