niedziela, 27 listopada 2011

Nocny chleb pszenno-żytni

Nocne nastawianie chleba do wyrośnięcia, aby móc zjeść z rana świeżą kromkę to czasem dobre rozwiązanie. Rano wkładamy ciasto do piekarnika, po czym idziemy jeszcze na drzemkę i budzi nas dźwięk, że śniadanie czas zacząć.

Nocny chleb pszenno-żytni
Składniki:
100 g mąki żytniej-razowej
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
4 g świeżych drożdży
szklanka wody


Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć  ściereczką i zostawić na noc w ciepłym miejscu, conajmniej na 12 godzin. (max na 18 godzin).
Rano keksówkę o długości 26 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć mąką, odstawić do wyrastania na 30-60 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni C.
Wstawić wyrośnięty chleb. Piekarnik spryskać wewnątrz solidnie wodą. Powstająca para wodna pomoże uzyskać chrupiącą skórkę.
Po 10 minutach, zmniejszyć temp. do 210 stopni C i dopiekać kolejne 30 minut.

4 komentarze:

  1. Przepis bardzo fajny i prosty:) Chetnie go wyprobuje, ale mam pytanie, jakie typy mąki do tego chleba nadają się najlepiej? Mąkę żytnią mam typu 2000, pasuje? Jaką wybrać mąkę pszenną i czy jest konieczna? Dopiero zaczynam swoją przygodę z pieczeniem, więc jestem laikiem w tej kwestii;) Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jesli chodzi o żytnią typ 2000 pasuje :) jeśli o pszenną proponuję typ 550 lub 650, ale jak dasz tortową 450 to też wyjdzie :) Z maki pszennej zupełnie bym nie rezygnowała. Można ewentualnie zmienić proporcje: dać pół na pół żytniej i pszennej

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonale pamiętam swoje pierwsze wojaże jeśli chodzi o pieczenie chleba. Nie było to łatwe, ale jakoś poszło. Najbardziej pomogły mi przepisy z https://basiazsercem.pl gdyż nawet na początku nie wiedziałam jaki typ mąki mam wybrać. Teraz już nie stanowi to dla mnie najmniejszego problemu.

    OdpowiedzUsuń