niedziela, 6 maja 2012

Herbaciany placek owsiany


Samo zdrowe ziarno! Ciasto przypomina batoniki musli. Świetne do herbaty na drugie śniadanie, jako przekąska w ciągu dnia lub zdrowy podwieczorek. Myślę, że następnym razem zamienię cukier trzcinowy na miód. Oby zdrowiej! Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi ze strony Kuchnia w wersji light.


Herbaciany placek owsiany
Składniki:suche:
1 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka otrąb pszennych
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki sezamu
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki siemienia lnianego
12 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody oczyszczonej
mokre:
250 ml mocnej aromatycznej herbaty (u mnie czarna z wanilią)
2 jajka
50 g oliwy (dałam oliwę z pestek winogron)
100 ml maślanki

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Do wykonania tego ciasta nie potrzeba miksera. Możesz użyć widelca. Suche składniki wsyp do dużej miski i wymieszaj. Mokre składniki wlej drugiego naczynia i także wymieszaj. Następnie połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj jedynie do połączenia się składników.
Dużą, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wyrównaj powierzchnię. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie placek wyciągnij i przestudź. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mega szybkie to ciacho, jak zabraknie prądu, bez miksera akurat, moje smaki, zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz piekarnik na gaz i czajnik na kuchnię gazową do zaparzenia herbaty, to bynajmniej nie będziesz się nudzić :)U mnie to już nie wypali ;)

      Usuń
  2. Brzmi i wygląda super. Jak myślisz ile miodu należałoby dać zamiast cukru ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ok. 8 łyżek. Miód jest jednak dużo słodszy od cukru.

      Usuń