poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Placek z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami


Padam ze zmęczenia, ale wiem, że mam na jutro dobre drugie śniadanie. Placek na zimno lub odgrzany będzie równie dobrze smakował, jak dopiero co wyjęty z pieca.

Placek z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kruche ciasto:
130 g mąki pszennej
75 g schłodzonego masła
szczypta soli
1 jajko

200 g świeżego szpinaku
200 g filetów z łososia
1 łyżeczka oliwy
3 łyżki tartego parmezanu
4 suszone pomidory
szczypta gałki muszkatołowej
grubo mielony czarny pieprz
siekana natka pietruszki

Sos:
50 g masła
50 g mąki
300 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
sól, pieprz

Ciasto: Mąkę przesiać usypując górkę. Zrobić w niej wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagniatać, rozcierając palcami masło. Wlać 1 łyżkę wody i  ciasto jeszcze przez chwilę powyrabiać, aż będzie gładkie. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Świeży szpinak opłukać pod bieżącą wodą. Wyłożyć nim placek. Filet z łososia oprószyć solą i posmarować oliwą, zgrillować. Porwać widelcem na kawałki i rozłożyć na placku. Pomidory pokroić, rozłożyć obok łososia.
Sos: na małym ogniu w głębokiej patelni lub w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając smażyć przez minutę. Odstawić z ognia i wlać jogurt, dokładnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Po ostudzeniu wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Sosem polać placek. Posypać tartym parmezanem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Placek piec przez ok. 20 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Placek podawać posypany siekaną natką pietruszki, gałką muszkatołową oraz czarnym grubo mielonym pieprzem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. jak wykwintnie;) lubię takie połączenia składników

    OdpowiedzUsuń
  2. A toż to sama pychota! Smakowa poezja! Zestawienie gwarantujące niezapomniane przeżycie kulinarne!
    Super pomysł. I za wykonanie 6.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tego typu placki - bardzo uniwersalne i zawsze smaczne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwina, czy ja wiem, czy wykwintnie? to połączenie stało się bardzo popularne, dlatego śmiem twierdzić, że swojsko :)

    Lekka, ale to połączenie to już stadard :) żaden nowy pomysł :)

    Kucharnia, smaczne, ale nie wiem czemu, zawsze smakują mi lepiej na następny dzień na zimno lub odgrzane :)

    OdpowiedzUsuń