niedziela, 3 kwietnia 2011

Polędwica z grila po balijsku + wieprzowina po meksykańsku

Ogłaszam, że seson grilowy został rozpoczęty! Słoneczko przygrzewało tak mocno, że można było położyć się na leżaczku z książką w jednej i drinkiem z palemką w drugiej ręce. A z boku piekło się mięsko na grilu.

Polędwica z grila po balijsku
Na 1 osobę: 150 g poledwicy wieprzowej,
Bejca: 50 g jogurtu naturalnego,
łyżeczka sosu sojowego,
mała cebula - może byc dymka,
łyżeczka  przyprawy typu 5 smaków,
sól,
cukier

Najpierw przygotowjemy bejcę: obieramy dymkę i siekamy. Dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w dużą kostkę, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Mięso nabijamy na patyczki i układamy na aluminiowej tacce. Grilujemy ok 5 minut z każdej strony. Podajemy z tapenadą z pomidorów. 


Wieprzowina po meksykańsku
Na jedną osobę: 200 g schabu
Bejca: pół łyżeczki sproszkowanego chili,
łyżeczka soku z limonki,
30 g oleju,
3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz

Mięso dzielimy na kotlety, które zbijamy dłonią. Z podanych składników przygotowujemy bejcę: czosnek drobno siekamy, mieszamy z olejem i przyprawami. Kotlety smarujemy z obu stron bejcą i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na pół godziny. Grilujemy po 15 minut z każdej strony, smarując resztkami bejcy. Podajemy z sosem BBQ, sosem guacamole lub sałatką z różnokolorowej fasoli.

6 komentarzy:

  1. ale Ci zazdroszczę ;) może jak pogoda dopisze to ja w przyszły week również pogrilluję sobie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda to mięsko prześwietlone słońcem!
    Czuję jego zapach i smak aż tutaj...
    W ubiegłym roku nie miałam przyjemności skorzystać z grilla, ale w tym roku na pewno nie odpuszczę.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała polędwica! Grilla zazdroszczę - u mnie teraz strugi deszczu ....
    Zachwycam się też daktylowymi babeczkami - mniamm! I całym blogiem - bardzo apetyczny!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. za sprawką mojego Ślubnego, grila musimy mieć często i aby nie zwariować od kiełbasy i karkówki, muszę mieć świeżutkie pomysły na różne rodzaje mięska :)

    Anno-Mario, dziękuję! żałuję, że babeczek już nie ma:( tęsknię za nimi, wczoraj zjadłam ostatnie, bardzo długo trzymały się świeże :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grill to jeszcze zastępuję patelnią grillową, ale może rzeczywiście odpalić na zewnatrz? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. odpalaj! na węglowym, to jednak inny smak, taki lekko podwędzany :)byle do słonecznego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń