czwartek, 28 kwietnia 2011

Zupa ze świeżego ogórka i awokado


Lubię lekkie, letnie zupy, które można popijać z kubka i przegryzać kromką chleba, gdziekolwiek się jest, w pracy, w ogrodzie, siedząc wieczorem na balkonie lub  na blogując na kanapie. Blogowanie kulinarne - to naprawdę duże wyzwanie i ciężkie ćwiczenia samozaparcia. Chodzę non stop głodna i oto jedna z desek ratunkowych, która pomogła mi przetrwać przed monitorem, zachowując zdrowy rozsądek.  Ani to ogórkowa, ani chłodnik z awokado. Całkiem nowy zaskakujący smak. Smak podsmażanego świeżego ogórka na oliwie, orzechowej kolendry i kwaskowatość limonki.
Zupa ze świeżego ogórka i awokado
Składniki na 2 porcje:
1 średniej wielkości świeży ogórek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 por (biała część)
1 dojrzałe awokado
1/2 litra bulionu, może być z kostki
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżka świeżej kolendry
sok z połowy limonki
sól, pieprz
Ogórka dokładnie umyć, pokroić na około 2 cm kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać ogórka oraz pora pokrojonego na krążki. Dusić przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion i gotować przez 10 minut.
Odstawić z ognia. Dodać koperek oraz kolendrę. Dodać miąższ awokado do zupy. Zmiksować na gładki krem. Doprawić sokiem z limonki, solą oraz czarnym pieprzem. Podawać na ciepło lub zimno z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.

4 komentarze:

  1. Dziękuję za ten przepis, bo właśnie szukałam pomysłu na taką zupę! Musi być pyszna - wkrótce sama się przekonam:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Do usług :) mam nadzieję, że polubisz takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna zupa, a jaka super hiper zdrowa!
    Pierwsza klasa.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kipi od witamin, bo o to chodziło :) mam ostatnio zapotrzebowanie na witaminy w czystej postaci po tej długiej i męczącej zimie. Dziś wykupiłam pół straganu prosto od rolników i zapłaciłam 11.30 zł :) Kocham wiosnę!

    OdpowiedzUsuń