środa, 25 kwietnia 2012

Ekstrakt waniliowy


 Tysiące czarnych maciupeńkich ziarenek o wielkiej mocy aromatu. Zaklęte w bursztynowej barwie.

Ekstrakt waniliowy
0,5 l wódki
5 lub więcej lasek wanilii

Laski wanilii przetnij wzdłuż. Wyskrob końcówką noża ziarenka. Dodaj je do butelki z wódką. Dorzuć także laski bez ziarenek. W nich również jest moc aromatu. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2-3 miesiące. Potrząsaj co jakiś czas butelką.

Jak robię desery, w których wykorzystuję same ziarenka wanilii, pustą laskę dodaję do mojej magicznej butli, aby jeszcze bardziej podrasować jej moc.
Ekstraktu używaj do wszelkiego rodzaju deserów, ale nie tylko. To droga inwestycja, ale opłacalna. Taki ekstrakt starcza na baardzo długo, bo wystarczy dać go łyżeczkę, dwie. Nie kupuj sztucznego cukru wanilinowego, albo esencji wanilinowej. To nic niewarta chemia.


2 komentarze:

  1. dzieki droga kuzynko! tak ku pamieci, bo jeszcze nie zdazylam nastawic tego ekstraktu, ale co sie odwlecze to nie uciecze;)

    OdpowiedzUsuń