niedziela, 23 stycznia 2011

fettuccine carbonara

Goście, goście...

a co dla wygłodniałych gości? Fettuccine chili z sosem carbonara na mój własny sposób. Nie lubię carbonara z boczkiem, zawsze go wybieram, a w moich przepisach zastępuję szybką prosciutto, albo tak jak dziś alpejską szynką z Tyrolu. I aby carbonara nie było za nudne w smaku, użyłam makaronu fettuccine z płatkami chili.

Fettuccine carbonara
dla 4 osób:
pół dużego opakowania makaronu fettuccine z chili
250 g szynki alpejskiej tyrolskiej
400 ml słodkiej smietanki 18%
2 żółtka
kawałek gorgonzoli
50 g tartego parmezanu
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
suszony koperek


Wstaw garnek wody z płaską łyżeczką soli. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż na niej na małym ogniu pokrojoną w paseczki szynkę, aż stanie się chrupiąca. Kiedy woda w granku zacznie wrzeć, wrzuć makaron, nastaw minutnik na 8 minut i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Szynkę na patelni zalej śmietanką, dodaj dwa zółtka, tary parmezan, pokrojoną w kostkę gorgonzolę i podgrzewaj na małym ogniu, aż ser się rozpuści, a sos będzie gładki. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, łyżeczkę suszonego koperku i pieprz do smaku. 
Makaron odcedź, wymieszaj z sosem i podawaj gorący! Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz