sobota, 29 stycznia 2011

muffiny z czekoladą

Coś dobrego do poobiedniej kawy. Cieplutkie muffinki z suszonymi owocami i polewą czekoladową. 16 sztuk rozeszło się w godzinkę, więc radzę zrobić ich przynajmniej 2 blaszki. Z podanych składników wyszło 10 sztuk babeczek i 6 sztuk mini keksów (znacznie większych niż tradycyjne muffiny).



Muffiny z czekoladą

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej
niepełna szklanka cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1 mały jogurt naturalny
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 łyżka amaretto
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół szklanki suszonych owoców (żurawiny, truskawki, jabłka)
duża tabliczka mlecznej czekolady

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Foremki na babeczki wysmarować olejem, foremkę na mini-keksy wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli macie formę na muffinki, najlepiej wyłożyć ją papierowymi papilotkami. Ja dziś ich niestety nie dostałam.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sodę, sól, wymieszać. W drugiej misce wymieszać płynne składniki. Zrobić wgłębienie w misce z mąką i wlać w nie płynne składniki. Delikatnie połączyć składniki mieszając trzepaczką. Na koniec dorzucić suszone owoce i wymieszać.
Foremki napełnić masą do połowy.  Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Po tym czasie patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Rozpuścić czekoladę w mikrofalówce (ok. 2-3 minuty przy 250 W) i polać nią muffiny. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Można ich pochłonąć mnóstwo :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz