sobota, 15 stycznia 2011

grilowane naleśniki z karczochami

Jak się wstaje w soboty w południe, trzeba wymyślić coś w rodzaju śniadanioobiadu. Ponieważ zostały mi cztery wcześniej nasmażone wytrawne naleśniki, trzeba było upichcić tylko farsz. Podgrzać na grilu i gotowe!


Naleśniki z karczochami

Składniki:
4 naleśniki z ciasta wytrawnego (przepis znajdziecie na moim blogu)
2 karczochy z oleju
4 pieczarki
pół papryki czerwonej
2 łodygi selera naciowego
8 plasterków goudy
łyżka oleju rzepakowego
pieprz, sól

Na patelni grilowej rozgrzewamy olej, dorzucamy pokrojoną w plasterki łodygę selera, umyte pieczarki, także pokrojone w plasterki. Paprykę kroimy w paseczki i smażymy razem z pozostałymi warzywami. Jak pieczarki zbrązowieją, a papryka zmięknie, dodajemy pokrojone w grube kawałki karczochy. Doprawiamy.
Farsz nakładamy na naleśniki, do każdego z nich wkładamy po 2 plasterki sera i złożone na pół podpiekamy na grilu elektrycznym, około 3 minuty z każdej strony, aż ser się stopi i sklei nam naleśniki. Ciasto naleśnikowe nie może być ani za cienkie, bo musi wytrzymać ciężar farszu na grilu, ani za grube, bo naleśnik pęknie przy składaniu na pół.  Można podać z sosem pomidorowym, majonezowo-ketchupowym lub każdym innym wg Waszego uznania. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz