piątek, 14 stycznia 2011

Rucola z granatem i mozarellą

Witaminki...

Jak dopada mnie głód i mam zrobić coś tylko dla siebie, przyrządzam szybkie, zdrowe sałatki. Zazwyczaj z tego co znajdę w lodówce, komponuję ad hoc. Dziś przyrządziłam sałatę z rucoli, granatu i mozarelli.

Rucola z granatem i mozarellą

Składniki na jedną porcję:
garść rucoli
pół owocu granatu
1 mozarella
5 pomidorków koktajlowych
łyżka kaparów
oliwa extra virgin
pieprz

Rucolę układamy na talerzu. Siekamy kapary, lekko mieszamy z rucolą. Są słone, więc sałaty już nie solę. Mozarellę kroimy w paseczki lub plastry, układamy na rukoli. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, układamy na mozarelli. Można wszystko lekko przemieszać. Na porcję sałaty wydrążamy łyżeczką pół owocu granatu. Podczas wyjmowania pestek, pyszny sok dodatkowo skropi sałatę. Wystarczy polać ją odrobiną oliwy, posypać czarnym świeżo zmielonym pieprzem i gotowe! Dziś sałatę zjadłam z ciepłą bagietką z masełkiem czosnkowym i sosem tysiąca wysp na kefirze. Witaminy aż kipią!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz