piątek, 14 stycznia 2011

Kebab z sosem czosnkowym i opiekane kartofelki

Mój mąż, jak to facet, lubi  dania w stylu: mięsiwo, tłuszczyk, moc przypraw. Więc od czasu do czasu musimy zrobić "konkret", jak to on nazywa.

Kebab z sosem czosnkowym i opiekane kartofelki

podwójna pierś z kurczaka
1 kg ziemniaków

Składniki do obtoczenia ziemniaków:
3 łyżki oleju
ostra papryka
sól, pieprz
przyprawa do ziemniaków
zioła prowansalskie

Składniki do marynaty:
3 łyżki oleju
1 mała posiekana cebulka
sól, pieprz
łyżeczka papryki słodkiej
1 wyciśnięty ząbek czosnku
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki kolenrdy
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki rozmarynu  
1 łyżka musztardy

Sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku
0,5 łyżeczki cukru
sól do smaku
0,5 łyżeczki pietruszki
0,5 łyżeczki lubczyka
łyżeczka soku z cytryny

Zatem...najpierw obieramy, myjemy i kroimy kartofelki w kostkę. Obtaczamy w oleju i   przyprawach. Wysypujemy na blaszkę i pieczemy 35-40 min w temp. 200 stopni na złoty kolor.
W międzyczasie myjemy pierś, kroimy w paseczki, obtaczamy w składnikach do marynaty i odstawiamy na 30 minut. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.
Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki.

Do tego podaję korniszony, surówkę z kapusty i zimne piwo. Sycący i prosty obiad. Zadowoli każdego mężczyznę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz