Mój mąż, jak to facet, lubi dania w stylu: mięsiwo, tłuszczyk, moc przypraw. Więc od czasu do czasu musimy zrobić "konkret", jak to on nazywa.
Kebab z sosem czosnkowym i opiekane kartofelki
podwójna pierś z kurczaka
1 kg ziemniaków
Składniki do obtoczenia ziemniaków:
3 łyżki oleju
ostra papryka
sól, pieprz
przyprawa do ziemniaków
zioła prowansalskie
Składniki do marynaty:
3 łyżki oleju
1 mała posiekana cebulka
sól, pieprz
łyżeczka papryki słodkiej
1 wyciśnięty ząbek czosnku
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki kolenrdy
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka musztardy
Sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku
0,5 łyżeczki cukru
sól do smaku
0,5 łyżeczki pietruszki
0,5 łyżeczki lubczyka
łyżeczka soku z cytryny
Zatem...najpierw obieramy, myjemy i kroimy kartofelki w kostkę. Obtaczamy w oleju i przyprawach. Wysypujemy na blaszkę i pieczemy 35-40 min w temp. 200 stopni na złoty kolor.
W międzyczasie myjemy pierś, kroimy w paseczki, obtaczamy w składnikach do marynaty i odstawiamy na 30 minut. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.
Do tego podaję korniszony, surówkę z kapusty i zimne piwo. Sycący i prosty obiad. Zadowoli każdego mężczyznę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz